局外人看澳門︰只剩下食玩訓?

回來澳門過年, 朋友、親戚、同學等,總有大小不同的聚會。離開日久,回來才發現,為何大家聊的話題都總是那麼幾個。

無論任何年齡、任何群體,聊得最起勁的,往往離不開食玩訓。

聊吃喝玩樂的,就討論澳門有哪家新餐廳、新café、哪家酒店的下午茶最 Instagramable,又或者放眼大灣區,珠海有甚麼最新的商場食肆、兩日一夜食在廣州快閃之旅、香港哪裡又有最新的紫薯芝士拉絲海膽、哪個商場又有甚麼特展要去打卡等等。

聊旅行的,就聊幾時有平機票,坐哪家廉航去日本台灣泰國;研究「請假攻略」,如何請兩三天就有十多天連假;要去哪些小眾景點;要不就問你英國旅行攻略,提議去哪些城市哪些景點云云。

在食玩訓以外,當然也會聊到其他話題,但回應不外乎是這些,節錄如下︰

樓市

「我間樓唔知升左幾多幾多,而家打算換樓架啦!」

「儲緊錢上車囉,Budget唔多打算平平地買唐樓咋!」

「英國樓平過澳門又點?買左唔通去住咩,你住埋我份啦。」

DQ議員

「班人係度搞事,搞亂香港,澳門蘇嘉豪學埋哂啲野搞埋咩澳獨呀,而家咪抵比人DQ囉!」

移民

「澳門先係全世界最好嘅地方!又無天災無人禍,又唔怕恐襲,經濟又好又可以背靠祖國,係倫敦坐個地鐵都驚恐襲呀!」

空氣污染

「嗰啲煙霞來之嘛。澳門成日都係咁架啦!流鼻水咽喉炎嘅野,抖下就無事架啦,你身體唔好啫。」

電視

「外國無TVB睇咪好悶?最近過年凌晨重播《不懂撒嬌的女人》搞到我又晚晚追呀哈哈哈!」

物價

「外國乜野都貴!邊似得澳門咁,人工又高但買餸唔貴,仲可以出拱北買添呀!」

澳門或許非常有錢,但是否卻窮得只剩下食玩訓?除了得閒飲飲食食,放假去日本台灣泰國,澳門人還剩下甚麼?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s